Υλικά
Υλικά
1.200 ψαχνό μπούτι από αρνάκι γάλακτος σε μικρές μερίδες
1 + 1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός 2 πορτοκαλιών
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 φλ. βότκα
1 γερή πρέζα κρόκος (σαφράν)
2 φλ. πλιγούρι ολικής αλέσεως
4 φλ. νερό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κρόκο να μουλιάζει σε 2 κ.σ ζεστό νερό.
Βάζουμε το πλιγούρι σε λεκάνη, το σκεπάζουμε τελείως με νερό, το ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά, το βάζουμε σε τρυπητό, το ξεπλένουμε σε άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας.
Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το 1 φλ.
κρεμμύδι και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με τη βότκα και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας, γύρω στη 1 ½ ώρα, ρίχνουμε τον κρόκο, αφήνουμε να πάρει 2 -3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε το πλιγούρι: Σοτάρουμε το άλλο φλιτζάνι κρεμμύδι με 2 -3 κ.σ ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε καυτό νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας που και που μέχρι να μαλακώσει.
λίγο πριν γίνει, ρίχνουμε τον κρόκο και το ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρουμε το πλιγούρι καυτό μαζί με το αρνί και τη σάλτσα του.
Α.Τ.