Follow us

Χορτοπιτάκια (της Ελένης Βαρδάκη)

Χορτοπιτάκια (της Ελένης Βαρδάκη)

Υλικά

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 ml ηλιέλαιο

50 ml ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ρακή

1 σφηνάκι ξύδι

1 πρέζα αλάτι

Νερό περίπου ένα ποτήρι ή όσο χρειαστεί για να γίνει μία μέτρια προς σκληρή, εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Για τη γέμιση

2-3 ματσάκια άγριο μάραθο ή εναλλακτικά καλλιεργημένο

5-6 πράσα

½ κιλό γαλατσίδες (άγρια χόρτα) ή εναλλακτικά σέσκουλα

½ κιλό άγριο σπανάκι ή εναλλακτικά καλλιεργημένο

Διάφορα άλλα άγρια χόρτα της Κρήτης που μπορείτε να βρείτε όπως κουτσουνάδες, σταφυλινάκους, αρχατζίκους ή εναλλακτικά ελλείψει αυτών προσθέστε στα προαναφερθέντα και φινόκιο.

αλάτι

½ κ.σ. πιπέρι

1,5 κ.σ. τριμμένο κύμινο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα.

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και το βάζουμε να βράσει.

Μισοβράζουμε το μάραθο, στη συνέχεια βάζουμε τα σέσκουλα και ανά 10 λεπτά στη συνέχεια το πράσο, το φινόκιο ή ότι άλλα χόρτα έχουμε βρει και τελευταίο το σπανάκι.

Όταν βράσουν όλα, τα σουρώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 φλ.

ελαιόλαδο και προσθέτουμε μέσα τα χόρτα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά.

Τα ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν, τσιγαρίζουμε για δέκα ακόμη λεπτά και είναι έτοιμα.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ και κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση.

Μέσα στη λακουβίτσα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε σιγά -σιγά όσο νερό χρειαστεί, για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, σκεπάζουμε με μία πετσέτα το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο.Φτιάχνουμε τα χορτοπιτάκια: χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.

Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, για να μην κολλάει και την ανοίγουμε, είτε με τον λεπτό πλάστη, είτε με μηχανή, σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1 χιλ.

Κόβουμε το φύλλο στο σχήμα που επιθυμούμε να έχουν τα χορτοπιτάκια, είτε στρογγυλά, για να μας δώσουν μισοφέγγαρα, είτε ορθογώνια.

Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση σε κάθε πιτάκι.

Φροντίζουμε να κλείσουμε καλά τις άκρες πιέζοντάς τις είτε με ένα πιρουνάκι, είτε με το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα.Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο μέχρι τη μέση και αφού ζεσταθεί, τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Εάν δούμε ότι κοκκινίζουν πολύ γρήγορα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Βγάζουμε τα χορτοπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί.

Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και το βάζουμε να βράσει.

Μισοβράζουμε το μάραθο, στη συνέχεια βάζουμε τα σέσκουλα και ανά 10 λεπτά στη συνέχεια το πράσο, το φινόκιο ή ότι άλλα χόρτα έχουμε βρει και τελευταίο το σπανάκι.

Όταν βράσουν όλα, τα σουρώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 φλ.

ελαιόλαδο και προσθέτουμε μέσα τα χόρτα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά.

Τα ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν, τσιγαρίζουμε για δέκα ακόμη λεπτά και είναι έτοιμα.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ και κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση.

Μέσα στη λακουβίτσα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε σιγά -σιγά όσο νερό χρειαστεί, για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, σκεπάζουμε με μία πετσέτα το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο.Φτιάχνουμε τα χορτοπιτάκια: χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.

Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, για να μην κολλάει και την ανοίγουμε, είτε με τον λεπτό πλάστη, είτε με μηχανή, σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1 χιλ.

Κόβουμε το φύλλο στο σχήμα που επιθυμούμε να έχουν τα χορτοπιτάκια, είτε στρογγυλά, για να μας δώσουν μισοφέγγαρα, είτε ορθογώνια.

Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση σε κάθε πιτάκι.

Φροντίζουμε να κλείσουμε καλά τις άκρες πιέζοντάς τις είτε με ένα πιρουνάκι, είτε με το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα.Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο μέχρι τη μέση και αφού ζεσταθεί, τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Εάν δούμε ότι κοκκινίζουν πολύ γρήγορα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Βγάζουμε τα χορτοπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί.

Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.