Υλικά
300 γρ. καβουρόψυχαΥλικά
500 σπαγγέτι
⅓ φλ. ελαιόλαδο
120 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπερίτσα χωρίς μεμβράνες και σπόρους ψιλοκομμένη
300 γρ. καβουρόψυχα και 8 δαγκάνες ολόκληρες
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για γαρνιτούρα
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπέικον ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, περίπου 3 λεπτά.
Το μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, προσέχοντας μην αρπάξουν.
Ανεβάζουμε τη ένταση της φωτιάς, προσθέτουμε την καβουρόψυχα και τις δαγκάνες ολόκληρες, ανακατεύουμε γρήγορα, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το ζουμί τους και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το μπέικον, δοκιμάζουμε το αλάτι, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σχοινόπρασο ή τον μαϊντανό.
Βάζουμε σε κάθε πιάτο 2 δαγκάνες και προσφέρουμε και το ειδικό εργαλείο για να τις σπάσουμε.
Α.Τ.