Υλικά
Υλικά
1 σκουμπρί φρέσκο (400 γρ. περίπου)
500 ml. νερό
500 γρ. αλάτι
500 ml ηλιέλαιο
200 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 ml χυμό λεμόνι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σκουμπρί: πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά το ψάρι.
Το φιλετάρουμε και αφαιρούμε σχολαστικά τα κόκκαλα.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό σε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τα φιλέτα, έτσι ώστε να είναι βυθισμένα στο αλατόνερο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Αφού “ψηθούν” μέσα στον γάρο, τα βγάζουμε, τα ξεπλένουμε με νερό, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε σε μπολ σκεπασμένα με ηλιέλαιο στο ψυγείο.
Μ' αυτόν τον τρόπο το ψάρι συντηρείται για αρκετό καιρό.
Ετοιμάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια: τα βράζουμε περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να μην λιώσουν.
Τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε.
Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα φασόλια, ελαιόλαδο, κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.Ψήνουμε στο grill το φιλέτο σκουμπρί για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά.
Μεταφέρουμε στο πιάτο και συνοδεύουμε με τα μαυρομάτικα φασόλια.*Η συνταγή και η φωτογραφία της είναι από το εστιατόριο Καράμπουρνο στη Θεσσαλονίκη.