Υλικά
Για τις μακαρούνεςΥλικά
1 κ. αλεύρι σκληρό
600 ml νερό -περίπου
1 κ.γ. κοφτό αλάτι (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σιουφιχτά ή πένες του εμπορίου)
Για τη σάλτσα
3 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή βούτυρο clarifié
400 γρ. τυρί σιτάκα Κάσου
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις μακαρούνες Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα 4/5 του νερού και ζυμώνουμε για να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη (προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί).
Την αφήνουμε 30' να ξεκουραστεί.
Την ακουμπάμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και παίρνοντας μικρά κομμάτια πλάθουμε κορδόνια (μπαστουνάκια) με διάμετρο περίπου 1/2 εκ..
Κατόπιν, τα κόβουμε με μαχαίρι ανά 4 εκ.
περίπου.
Πιέζουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε κομματάκι σαν να το σπρώχνουμε, έτσι ώστε να σχηματίσει κοιλότητα.
Πασπαλίζουμε τις μακαρούνες με λίγο αλεύρι και τις αφήνουμε να στεγνώσουν περίπου μία ώρα.
Για το πιάτο Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, και τα σωτάρουμε στο βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μελώσουν και να πάρουν σκούρο καστανό χρώμα, περίπου 20’-30’.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι να βράσει.
Τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι, ρίχνουμε τις μακαρούνες σε δύο-τρεις δόσεις στο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, οπότε τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
(Εναλλακτικά, βράζουμε τα έτοιμα ζυμαρικά).
Έχουμε βάλει 1/3 φλ.τσ.
από το νερό των ζυμαρικών σε βαθύ σκεύος και έχουμε διαλύσει μέσα σ' αυτό τη σιτάκα.
Ρίχνουμε τις βρασμένες μακαρούνες μέσα στη σιτάκα και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το σωταρισμένο κρεμμύδι, το ρίχνουμε από πάνω μαζί με το βούτυρο του τηγανιού και σερβίρουμε αμέσως.