Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι μπαλσάμικο
4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γλ. ρίγανη
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το πλένουμε καλά.
Το αλείφουμε με το λάδι και το μπαλσάμικο και το τοποθετούμε μαζί με το δαφνόφυλλο και το σκόρδο σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος.
Το τυλίγουμε σε πακέτο και το ξανατυλίγουμε πολύ καλά και αεροστεγώς με ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι χαρτί.
Βάζουμε το πακέτο σε ένα ταψάκι που να το χωράει ίσα ίσα και ψήνουμε το χταπόδι για 2 ώρες.
Στη συνέχεια το ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει εντελώς το χταπόδι. Αν χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο, το ολοκληρώνουμε με ανοιχτή τη λαδόκολλα.
Το σερβίρουμε κομμένο σε μπουκίτσες, με το ζουμάκι του, λίγο λεμόνι, φρέσκο ελαιόλαδο και ρίγανη.
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χταπόδι με μικρούς μοσχιούς, που είναι πιο οικονομικοί, ή με καλαμάρι.