Υλικά
¾ από ένα πακέτο λινγκουίνι
2 συσκευασίες καπνιστό ή κανονικό τόνο σε λάδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια χωρίς να τα στραγγίξουμε. Όσο βράζουν, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Στραγγίζουμε ελαφρά τον καπνιστό τόνο από το περιττό λάδι.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά, μαζί με λίγο αλάτι: 1' αρκεί, δεν θέλουμε να χάσουν το χρώμα τους! Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Με τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε τα μακαρόνια με όσο νεράκι συμπαρασύρουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, μαζί με τον τόνο, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Σε πολύ δυνατή φωτιά ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να μη διαλυθεί ο τόνος και, μόλις εξατμιστούν τα ζουμάκια (σε μισό λεπτό περίπου), σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί με ούζο και να προσθέσουμε 1 κ.σ. κάππαρη, ενώ αντί για λινγκουίνι να βάλουμε σπαγγέτι.