Υλικά
500 γρ. σκληρό αλεύρι
½ φακελάκι ξερή μαγιά
300 ml νερό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Ρίξτε το ελαιόλαδο και το νερό, ανακατέψτε, αλατίστε και ζυμώστε για 7-8 λεπτά στο χέρι ή στο μίξερ (σε χαμηλή ταχύτητα).
Πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα, αλείψτε τη με ελαιόλαδο, βάλτε τη σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1½ ώρα τουλάχιστον.
Χωρίστε μετά τη ζύμη σε 4 μέρη. Ζυμώστε το καθένα ξεχωριστά και πλάστε τα σε μπάλες. Αλείψτε κάθε μέρος ζύμης με ελαιόλαδο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά ακόμα.
Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο 25 εκατοστά και αλείψτε την επιφάνεια κάθε φύλλου με ελαιόλαδο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για άλλα 10 λεπτά πριν βάλετε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.
Tip
Η αυθεντική ιταλική πίτσα έχει πολύ λεπτή και τραγανή βάση. Με τη βασική συνταγή θα φτιάξετε 4 τέτοιες βάσεις. Αν θέλετε πιο αφράτες βάσεις, χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη, ακολουθήστε τις οδηγίες και ετοιμάστε 2 αφράτες βάσεις.