Υλικά
1 μεγάλο μπακαλιάρο φρέσκο ή 1 κιλό μπακαλιάρο κατεψυγμένο σε φέτες
700 γρ. μπάμιες
1 φλιτζ. ξίδι
1 κρεμμύδι σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 φλιτζ. λευκό κρασί
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο σουρωτήρι με ένα βαθύ πιάτο από κάτω.
Τις αλατίζουμε, τις περιχύνουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε ½ με 1 ώρα στον ήλιο, να στραγγίξουν καλά τα "σάλια" τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε ή τις περνάμε από το μούλτι.
Σε ένα ταψί βάζουμε το ψάρι, τις μπάμιες, το λάδι, το κρασί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30'.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε το ψάρι με τη σάλτσα του, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά τις μπάμιες και ψήνουμε μέχρι να πιάσει μια ωραία κρούστα το φαγητό.
Tip
Για περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε δυο πιπεριές κέρατο και στο τέλος λίγη ρίγανη. Η ίδια συνταγή γίνεται πεντανόστιμη και με χταπόδι.