Υλικά
6 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
1 ποτηράκι ούζο
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
2 φλιτζ. ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές και χωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια. Τις ζεματάμε για 20' σε άφθονο αλατισμένο νερό. Κρατάμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό τους.
Κουφώνουνε τις ντομάτες, τις βάζουμε σε ταψάκι και αλατίζουμε το εσωτερικό τους. Περνάμε από το μούλτι την ψίχα της ντομάτας.
Στραγγίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε πολύ μικρά καρεδάκια, σε μέγεθος ρεβιθιού.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά τις σουπιές, το μελάνι τους, το κρεμμύδι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το ρύζι, το ούζο, τον χυμό λεμονιού, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο από τον ζωμό που κρατήσαμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Γεμίζουμε τις ντομάτες. Σκορπάμε στο ταψί το υπόλοιπο ζουμί από τις σουπιές, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαυρίσουν τα καπάκια από τις ντομάτες και να απορροφηθούν όλα τα υγρά του ταψιού.
Tip
Μπορούμε να γεμίσουμε και πιπεριές, αλλά και μελιτζάνες, που γίνονται νοστιμότατες. Στα μυρωδικά αυτοσχεδιάζουμε, αφού όλα ταιριάζουν: άνηθος, μαντζουράνα, λεμονοθύμαρο, μάραθος ή μαραθόσπορος.