Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
5 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8 ντομάτες πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα σπόρια και ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
60 γρ. λευκά αμύγδαλα καβουρδισμένα
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με την κανέλα, το αλάτι και 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά, για 6' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τις ντομάτες, άλλη 1 κ.σ. ζάχαρη και τον πελτέ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10' ή μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά της ντομάτας.
Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Τα χοντροσπάμε στο μούλτι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι (20 x 30 εκ.) και στρώνουμε στον πάτο πατσαβουριαστά 4 φύλλα, φροντίζοντας να βουτυρώσουμε το καθένα ξεχωριστά.
Απλώνουμε μια στρώση γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα. Κρατάμε 4 φύλλα για την επιφάνεια και μοιράζουμε τα υπόλοιπα σε στρώσεις με τη γέμιση. Τελειώνουμε με τα 4 φύλλα, επίσης βουτυρωμένα.
Χαράζουμε μπακλαβαδωτά με μυτερό μαχαίρι, βουτυρώνουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε για 35' περίπου ή μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.
Tip
Μπορούμε να βάλουμε καρύδια ή φουντούκια αντί για αμύγδαλα, αλλά και μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό αντί για άνηθο.