Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλου
250 γρ. ξηρά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κλωναράκια σέλερι ψιλοκομμένο
500 ml μαύρη μπίρα
3 κουτ. σούπας μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
4 κουτ. σούπας αλεύρι
4 μεγάλες πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώστε τα μπούτια του κοτόπουλου και πασπαλίστε τα με το αλεύρι.
Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα λαχανικά. Αφήστε τα σε δυνατή φωτιά και όταν μαλακώσουν προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Ανακατέψτε για να σοταριστούν από όλες τις πλευρές και ρίξτε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, την μπίρα, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τη μαύρη ζάχαρη. Αλατοπιπερώστε, σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά.Στο ενδιάμεσο δοκιμάστε τη σάλτσα και προσθέστε λίγη ζάχαρη αν χρειαστεί.
Βράστε τις πατάτες με τη φλούδα τους για 50 λεπτά.Όταν βράσουν και όσο είναι ζεστές ξεφλουδίστε τις, πολτοποιήστε τις, αλατίστε και ανακατέψτε τις με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σερβίρετε το κοτόπουλο με τον πουρέ πατάτας και τη σάλτσα από δαμάσκηνα.
Tip
Τα δαμάσκηνα και η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη ισορροπούν την έντονη πικρή γεύση της μπίρας.