Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
600 γρ. κόκκινα κρεμμύδια κομμένα όπως στη χωριάτικη
1 πατάτα σε κυβάκια
1 κ.σ. ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
½ συσκευασία ντομάτα κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1-2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1½ λίτρο ζεστό νερό
1 κύβο ζωμό κότας
½ κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
αλάτι
ψιλοκομμένο μαϊντανό, πιπέρι και ξύσμα πορτοκαλιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πατάτα, μαζί με το μπαχάρι, τη ζάχαρη και το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα ξανθό χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε στη σούπα μαζί με το νερό το κονκασέ, τον κύβο, αλάτι και τη φλούδα του πορτοκαλιού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 30' περίπου.
Αφαιρούμε τη δάφνη και την πορτοκαλόφλουδα, προσθέτουμε το θυμάρι και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή τη λιώνουμε με τη ράβδο μέχρι να γίνει βελουτέ.
Τη σερβίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip
Αν έχουμε σπιτικό ζωμό από κοτόπουλο ή κρέας, γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.