Υλικά
250 γρ. φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια
250 γρ. πορτομπέλο
50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (κανθαρέλες, βασιλομανίταρα)
3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα, το άσπρο μέρος μόνο
1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
1 σφηνάκι μπράντι
1½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 κ.σ. ψιλοκομένο άνηθο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
3-4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
100 ml γάλα
1 κ.σ. κορν φλάουρ
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκέψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αφήστε τα τουλάχιστον για 1 ώρα να μαλακώσουν. Βγάλτε τα από το νερό και ψιλοκόψτε τα.
Περάστε το νερό στο οποίο μούσκεψαν από ένα λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο του καφέ και κρατήστε το για το μαγείρεμα.
Σκουπίστε με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας τα φρέσκα μανιτάρια και τα πορτομπέλο και ψιλοκόψτε τα. Βάλτε στην κατσαρόλα 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πράσα και τα φρέσκα μανιτάρια.
Αφήστε τα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, και μετά ρίξτε τα στραγγισμένα μανιτάρια και το μπράντι.
Αφήστε τα για 2'-3' σε δυνατή φωτιά και ρίξτε στην κατσαρόλα την πατάτα, τον ζωμό και το νερό των μανιταριών.
Αλατοπιπερώστε και βράστε σε μέτρια φωτιά για 30'.
Ανακατέψτε το γάλα με το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού και ρίξτε το μίγμα στη σούπα. Ανακατέψτε και αφήστε τη σούπα να πάρει μια βράση. Βάλτε σε κάθε πιάτο λίγη παρμεζάνα και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
Tip
Τρίψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο μπλέντερ, να γίνουν σκόνη, και απλώς προσθέστε τα με τα υπόλοιπα υλικά στη σούπα.