Υλικά
2 μικρές κονσέρβες καβούρι
1 μαραθόριζα κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 μικρή καυτερή πιπεριά σε ροδελίτσες
2 καρδιές μαρουλιού σε μεγάλα κομμάτια
5 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
χυμό από ½ λεμόνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
κρακεράκια ή φρυγανιές για το σερβίρισμα
Για το αγιολί
2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
χυμό από ½ λεμόνι
1 κ.γλ. αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το αγιολί: Χτυπάμε στο μούλτι τους κρόκους, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
Σταδιακά, όπως στη μαγιονέζα, προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
Στο τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Ακόμα πιο διακριτικό και νόστιμο θα γίνει το αγιολί μας αν πρώτα βράσουμε το σκόρδο (3 σκελίδες) σε ένα μπρίκι για 15'.
Στραγγίζουμε το καβούρι από το νερό της κονσέρβας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαραθόριζα με την πιπερίτσα, το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Περιχύνουμε με λαδολέμονο, που το χτυπάμε μαζί με λίγο αλάτι.
Σε μπολ ανακατεύουμε απαλά το καβούρι με το αγιολί και σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά και στο πλάι τα κρακεράκια.
Tip
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το αγιολί από την προηγούμενη μέρα. Διατηρείται άνετα μία εβδομάδα στο ψυγείο. Αν μας κόψει, το χτυπάμε με 1 κ.σ. έτοιμη μαγιονέζα.