Υλικά
450 γρ. σπαγγέτι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος (αυστηρά)
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από 1 λεμόνι
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
επιπλέον τυρί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε, αλλά κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Δεν θέλουμε να μαυρίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μισό λεπτό, μέχρι να μαραθεί. Δεν θέλουμε επίσης να μαυρίσει.
Ρίχνουμε το μισό ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε στο τηγάνι τα μακαρόνια μαζί με την παρμεζάνα και το νερό του βρασίματος. Όλο το μυστικό της επιτυχίας είναι σε αυτή τη φάση: δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα, έτσι ώστε η παρμεζάνα να λιώσει με το νερό και να φτιάξει μια κρεμώδη ζουμερή σάλτσα. Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά, πριν στεγνώσει! Αν στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα νεράκι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε αμέσως, με επιπλέον τυρί, πιπέρι και το υπόλοιπο ξύσμα σε κάθε πιάτο.
Tip
Προαιρετικά, προσθέτουμε κάππαρη, μια καυτερή πιπερίτσα, φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό (στο τέλος). Την κάνουμε... Ελληνίδα αντικαθιστώντας την παρμεζάνα με ένα κρεμώδες ελληνικό τυρί, π.χ. κατίκι ή τσαλαφούτι.