Υλικά
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για πίτες
260 ml νερό χλιαρό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 σφηνάκι ξίδι
Για τη γέμιση
1½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες από το ζουμί τους
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ρίγανη
1 μικρό ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ζάχαρη
200 γρ. φέτα σπασμένη
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι & ελαιόλαδο για το φύλλο
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς όπου ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, ενώ μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες σε δυνατή φωτιά, να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 3'-5'.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τη ρίγανη και τον βασιλικό και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, διότι διαφορετικά θα μας καταστρέψει το φύλλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε μπαλίτσες ζύμης (σαν πορτοκάλι) και τις ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και τη ζύμη όσο τη δουλεύουμε με λεπτό πλάστη. Θα κάνουμε συνολικά 4 φύλλα.
Σε μέτριο ταψί απλώνουμε πατσαβουριαστά το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε, και πάνω του, επίσης πατσαβουριαστά, απλώνουμε το δεύτερο. Το λαδώνουμε και αυτό και μετά μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Τελειώνουμε με άλλα δύο φύλλα, που τα στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Χαράζουμε την πίτα, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 1 ώρα.
Tip
Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις σπιτικό φύλλο αν το κάνεις αρχικά για μικρό ταψί. Δοκιμάστε το! Αν βάλετε έτοιμο, προτιμήστε το χωριάτικο.