Follow us

Κολοκυθοσαλιγκάρια της Νέας Αρτάκης

Κουζίνα μικρασιάτικη, η αρτακινή διαθέτει πάρα πολλές πρωτότυπες συνταγές, που τις έφεραν από τις χαμένες πατρίδες οι γιαγιάδες και μαγειρεύονται ακόμα με το ίδιο πάθος.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ

Υλικά

4 σπιτικά φύλλα

2 κιλά ψίχα από κόκκινη κολοκύθα

500 γρ. ζάχαρη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γλ. κανέλα

2 κ.γλ. ξερό δυόσμο

2 κ.σ. πετιμέζι

λίγο αλάτι

ελαιόλαδο για το φύλλο

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Τη βάζουμε σε μπολ μαζί με τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και την κανέλα.

Ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτήρι την κολοκύθα, πιέζοντας να βγάλει όλα τα υγρά της, και κρατάμε το ζουμάκι της.

Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τον δυόσμο στην ψίχα της κολοκύθας και ανακατεύουμε καλά.

Κόβουμε τα φύλλα σε διαστάσεις 35x10 εκατοστών. (Αν δεν ανοίξετε σπιτικό φύλλο, πάρτε χοντρό χωριάτικο του εμπορίου, κόψτε το κατά μήκος στη μέση και χρησιμοποιήστε το διπλό.) Καλύπτουμε με γέμιση τη φαρδιά άκρη των φύλλων και τα τυλίγουμε σε ρολό. Τυλίγουμε κάθε ρολό σε σαλιγκάρι.

Λαδώνουμε καλά ένα αλουμινένιο ταψί και τοποθετούμε κοντά τη μία στην άλλη τις σαλιγκαρόπιτες. Γεμίζουμε κατά ½ εκ. τον πάτο του ταψιού με το ζουμί της κολοκύθας.

Λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο την πίτα στους 180°C για 30'. Στα 30' προσθέτουμε πάνω από κάθε πιτάκι 1 κ.γλ. πετιμέζι.

Αν έχει απορροφηθεί το ζουμάκι, προσθέτουμε ακόμα λίγο, ίσα ίσα να σκεπάζει τον πάτο του ταψιού. Ψήνουμε για άλλη ½ ώρα, μέχρι να ροδίσουν οι πίτες και να καραμελώσει το ζουμάκι στον πάτο του ταψιού.

Tip

Μπορείτε να προσθέσετε και 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό τραχανά και ξανθή σταφίδα. Δέστε σε σιρόπι το ζουμάκι από την κολοκύθα που θα περισσέψει και σιροπιάστε ένα απλό κέικ. Όνειρο!

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.