Υλικά
500 γρ. φρέσκο γαύρο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
350 γρ. λιγκουίνι ή σπαγκέτι
Εκτέλεση
Τρίβουμε το ψωμί στο μούλτι.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά το τριμμένο ψωμί μέχρι να γίνει τραγανό. Όταν αρχίσει να ροδίζει, ρίχνουμε και τις 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ½ φλιτζ. ελαιόλαδο, το υπόλοιπο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε γρήγορα και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την ντομάτα. Σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15'.
Καθαρίζουμε τον γαύρο και τον φιλετάρουμε.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τον γαύρο, αλατισμένο, μέχρι να μαγειρευτεί: δεν θέλει πάνω από 2'.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε γρήγορα και με το λίγο νεράκι που θα κρατήσουν τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τον γαύρο και τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε γρήγορα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο ψωμί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Το τηγανητό τρίμμα ψωμιού κάνει ένα περίεργο εφέ στη μακαρονάδα: νομίζεις ότι τρως τριμμένο τυρί.
Tip
Προτιμήστε για τη σάλτσα πομοντόρια τώρα που είναι η εποχή τους. Η ίδια συνταγή γίνεται και με σαρδέλες, αλλά και φρέσκο τόνο ή ξιφία σε μπουκιές.