Υλικά
1 πακέτο μαύρα μακαρόνια ή λιγκουίνι
2 κ. φρέσκα μύδια
½ κούπα έτοιμα φασόλια από κονσέρβα (προαιρετικά)
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα (ή μπούκοβο)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
φρέσκο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μύδια: με ένα σκληρό βουρτσάκι ή με την πλευρά του μαχαιριού που δεν κόβει, αφαιρούμε οτιδήποτε είναι κολλημένο πάνω τους. Αφαιρούμε τα "μουστάκια" τους τραβώντας τα με φορά προς το στενό τμήμα του κελύφους.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για να το αρωματίσει.
Προσθέτουμε τα μύδια, τα φασόλια (αν αποφασίσουμε να τα βάλουμε), το κρασί και την ντομάτα και καλύπτουμε με καπάκι το τηγάνι.
Ύστερα από 5 λεπτά περίπου, κρατάμε όσα μύδια έχουν ανοίξει και πετάμε τα υπόλοιπα. Τα καθαρίζουμε από τα κελύφη (κρατώντας λίγα με μισό κέλυφος για διακόσμηση).
Ξαναρίχνουμε τα μύδια στη σάλτσα και αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά.
Για να πετύχουμε το σερβίρισμα της φωτογραφίας πρέπει να βράσουμε τα μακαρόνια οριζοντίως και χωρίς να ανακατευτούν. Αυτό θα το πετύχουμε αν τα ρίξουμε σε 2 δόσεις σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ που θα την ακουμπήσουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας με μπόλικο (αλατισμένο μόλις πάρει βράση) νερό ή σε μια "πουασονιέρα", το ειδικό μακρόστενο παραλληλεπίπεδο σκεύος που ψήνουμε / βράζουμε / αχνίζουμε μεγάλα ψάρια. Αφαιρούμε τα ζυμαρικά μόλις είναι al dente με πλατιά τρυπητή σπάτουλα.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε μακρόστενη πιατέλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τη λεπτοκομμένη φρέσκια καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο (ή τίποτε από τα δύο εάν μας ενοχλούν τα καυτερά).
Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση με φυλλαράκια μαϊντανού (δεν μας ενδιαφέρει πόσα θα είναι, αρκεί το πιάτο να μη δείχνει πράσινο).