Υλικά
Υλικά για 6-8 άτομα
3 κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
1 φλιτζ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό αλεύρι (½ για όλες τις χρήσεις, ½ ολικής άλεσης)
1 φακελάκι ξερή ή νωπή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό
ελιές θρούμπες κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι
1 κ.σ. ρίγανη
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας. Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Όσο φουσκώνει το ζυμάρι, βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καφετί χρώμα.
Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο, προσθέτουμε και τις ελιές, το κρεμμύδι και τη ρίγανη και την ξαναπλάθουμε. (Τον χειμώνα μπορούμε να βάλουμε σπανάκι, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και άνηθο. Τα προσθέτουμε αφού πρώτα τα τρίψουμε με τα χέρια μας σε ένα σουρωτήρι, μαζί με αλάτι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.)
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, με ύψος περίπου 3 εκατοστά.
Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε.
Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και μετά το ψήνουμε για περίπου 45' στους 180°C, σε ζεστό φούρνο.
Tip
Η ελιά θρούμπα ταιριάζει περισσότερο στο ελιόψωμο. Καμία σχέση με τις άλλες. Ταιριάζουν όμως όλα τα αρωματικά: θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα, ξερός βασιλικός, ακόμα κι ένα μείγμα μπαχαρικών ή λίγη καυτερή πάπρικα.