Υλικά
1 κιλό ποντίκι ή χτένι μοσχαρίσιο σε μικρές μερίδες
2 φλιτζ. χοντρό πλιγούρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό
1 δαφνόφυλλο
1 κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά
6 ποτήρια νερό ή ζωμό από το κρέας
αλάτι, πιπέρι
παραδοσιακό ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε το κρέας σε άφθονο νερό, το ξαφρίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Όταν αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το δαφνόφυλλο, τον μισό δυόσμο και αλάτι.
Στραγγίζουμε το κρέας και κρατάμε το ζουμάκι του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Διαλύουμε τον πελτέ και την πάπρικα σε 6 ποτήρια ζωμό από το κρέας. Αν δεν φτάσει ο ζωμός, προσθέτουμε νερό για να συμπληρωθούν τα 6 ποτήρια.
Βάζουμε στο πήλινο γιουβέτσι ή σε γάστρα το κρέας μαζί με τον ζωμό όπου έχουμε διαλύσει τον πελτέ, προσθέτουμε τον υπόλοιπο δυόσμο και το ελαιόλαδο μαζί με λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να πάρει βράση.
Αφαιρούμε μετά το κρέας από τη γάστρα και το κρατάμε ζεστό και σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Ρίχνουμε στο ζουμάκι που βράζει το πλιγούρι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.
Ξαναβάζουμε στο ταψί το κρέας, σβήνουμε τον φούρνο και σκεπάζουμε το φαγητό με πετσέτα κουζίνας. Το αφήνουμε στον ζεστό φούρνο για 20' πριν σερβίρουμε. Έτσι θα γίνει πολύ σπυρωτό.
Το σερβίρουμε μαζί με γιαούρτι.
Tip
Αν προσθέσουμε 1 κ.σ. καλό βούτυρο αγελάδος στο πλιγούρι μόλις ψηθεί, θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.