Υλικά
1 κόκορα σε μερίδες
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2-3 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 γεμάτο κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
6-7 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 φλιτζ. κουσκούς
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τον κόκορα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιέται με το πιρούνι. Τον στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα πήλινο γιουβέτσι ή σε οποιαδήποτε γάστρα βάζουμε τον κόκορα, 2 ποτήρια από το ζουμί του, το ελαιόλαδο, την ντομάτα, στην οποία θα προσθέσουμε τη ζάχαρη, το μίγμα μπαχαρικών, το σκόρδο και τους κόκκους πιπεριού.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και ψήνουμε στον φούρνο με σκεπασμένη τη γάστρα, μέχρι να μαλακώσει εντελώς ο κόκορας.
Προσθέτουμε μετά 6 ποτήρια νερό, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Ρίχνουμε τότε και το κουσκούς, ανακατεύουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κουσκούς και να απορροφήσει το νερό.
Προσθέτουμε το βούτυρο, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το φαγητό για 20' στον σβηστό φούρνο, ώστε να μας βγει το κουσκούς πιο σπυρωτό.
Tip
Γίνεται το ίδιο νόστιμο και με ένα καλό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Ταιριάζει οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό, όπως κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι ή κοχυλάκι.