Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. χυλοπίτες
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη ή μερικά φυλλαράκια ξερό ή φρέσκο φασκόμηλο
200 γρ. σαλάμι αέρος ή μπίρας σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι
τριμμένη ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε πολύ προσεκτικά τις χυλοπίτες, ίσα ίσα να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.
Συνήθως οι χυλοπίτες δεν θέλουν πάνω από 4'. Αν το πακέτο δεν έχει οδηγίες, καλύτερα να είστε από πάνω τους, γιατί μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να λιώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με μια κουταλιά λάδι στο σουρωτήρι.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το σαλάμι με το σκόρδο για 1'-2'. Ρίχνουμε τη λιαστή και τη φρέσκια ντομάτα, αλατοπίπερο, τον πελτέ, το φασκόμηλο ή τη ρίγανη και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15'.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύουμε καλά πάνω στη φωτιά και σερβίρουμε με ξερή κρητική μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και πιπεράκι.
Tip
Αντί για σαλάμι, μπορούμε να βάλουμε παστό χοιρινό, σύγκλινο ή απάκι σε μπουκίτσες. Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέτουμε μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα και 1 κ.γλ. κάππαρη.