Υλικά
Υλικά για 3-4 άτομα
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 πακέτο μανιτάρια σε φετάκια
½ φλιτζ. αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1.200 ml ζεστό νερό
3 κ.σ. ταχίνι
χυμό από 1 λεμόνι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλιτζ. ζεστό νερό για 30' περίπου.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1' το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1'.
Ρίχνουμε στραγγισμένα και τα αποξηραμένα μανιτάρια, καθώς και το ρύζι και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Σβήνουμε με το κρασί και το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να εξατμιστούν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε σταδιακά το νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 25', μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, αλλά να παραμείνει al dente στην καρδιά του.
Σε ένα μπολ διαλύουμε σε ¾ φλιτζ. νερό το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού. Το ρίχνουμε στο ριζότο μαζί με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλο 1'.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κύμινο και σερβίρουμε.
Tip
Γίνεται και με κριθαράκι ή τραχανά. Του ταιριάζουν όλα τα μυρωδικά: μπορούμε να προσθέσουμε δεντρολίβανο, θυμάρι, μυρώνια ή σκοινόπρασο.