Υλικά
5 στρογγυλά κολοκύθια (διαλέξτε τα μικρότερα)
400 γρ. πλιγούρι
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μούλτι
2 επιπλέον ντομάτες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια και 1 λάιμ
1 κ.γλ. ξερό δυόσμο
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασί
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Στις τριμμένες ντομάτες προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και του λάιμ και μουλιάζουμε το πλιγούρι για 2-3 ώρες.
Αδειάζουμε τα κολύθια, ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους, κρατάμε το καπάκι τους και τα αλατίζουμε μέσα και έξω. Τα βάζουμε σε ταψάκι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το εσωτερικό των κολοκυθιών και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 1' να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες σε κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το πλιγούρι, στραγγισμένο, μαζί με τον μισό χυμό της ντομάτας και τα μυρωδικά. Φέρνουμε δυο βόλτες και μετά απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Γεμίζουμε με το μείγμα τα κολοκύθια ως τα ¾. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε τα κολοκυθάκια στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και το φαγητό να μείνει μόνο με τη σάλτσα του. Κρύα είναι ακόμα πιο νόστιμα.
Tip
Για περισσότερες βιταμίνες και γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ψιλοκομμένες κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, μια μελιτζάνα σε κυβάκια ή και μια μικρή ψιλοκομμένη σελινόριζα