Υλικά
1 κιλό άγρια χόρτα ανάμικτα με μυρωδικά (ζοχούς, ραδίκια, τσουκνίδες, βρούβες, μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. νηστίσιμο τραχανά
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, |πιπέρι
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνι ή για τον φούρνο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε για ½ ώρα τον τραχανά σε 1 φλιτζ. καυτό νερό, σκεπασμένο.
Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τα βάζουμε στο τρυπητό με λίγο χοντρό αλάτι.
Τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να μειωθεί στο μισό ο όγκος τους και να στραγγίξουν τα ζουμιά τους.
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα χόρτα, τον τραχανά, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε αρκετά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.
Αν τηγανίσουμε τους κεφτέδες, θα ζεστάνουμε μπόλικο ελαιόλαδο, ως τη μέση ενός μέτριου κατσαρολιού, θα πλάσουμε μεγάλους κεφτέδες πλακέ, θα τους αλευρώσουμε και θα τους τηγανίσουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Αν τους ψήσουμε, θα τους βάλουμε σε ταψάκι χωρίς να τους αλευρώσουμε, θα τους ραντίσουμε με ελαιόλαδο και θα τους ψήσουμε στους 200°C.
Tip
Γίνονται και με σπανάκι και σέσκουλα, αλλά και με πλιγούρι αντί για τραχανά. Στα χόρτα μπορούμε να προσθέσουμε και μια ντοματούλα στραγγισμένη και ψιλοκομμένη σε καρεδάκια. Στη ζύμη μπορούμε να βάλουμε και 1 φλιτζ. βίγκαν ή νηστίσιμο τυρί.