Υλικά
12 αγκινάρες
1 κιλό γαρίδες ολόκληρες ή καθαρισμένες (όποιο μέγεθος προτιμάτε)
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο και 4 κ.σ. για τις γαρίδες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο σε χοντρά κομμάτια
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
2 κλωναράκια σέλινο
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι του κρασιού ούζο
χυμό από 2 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με νερό, στο οποίο προσθέτουμε τον χυμό από το 1 λεμόνι και τις λεμονόκουπες.
Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1 φλιτζ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες, κομμένες στη μέση και πασπαλισμένες με το αλεύρι, μαζί με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Θέλουμε μόνο να μαραθούν λίγο.
Προσθέτουμε μετά το σέλινο και τη 1 σκελίδα σκόρδο, φέρνουμε δυο βόλτες και σβήνουμε με το ούζο. Το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
Όσο μαγειρεύονται, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τις γαρίδες μαζί με το υπόλοιπο σκόρδο και λίγο αλάτι, για ελάχιστο χρόνο, μέχρι να αλλάξουν χρώμα (αν βάλετε κατεψυγμένες γαρίδες, να τις καθαρίσετε, αλλά να ξέρετε πως οι φρέσκες είναι πιο νόστιμες με το κέλυφος).
Όταν οι αγκινάρες είναι έτοιμες, ρίχνουμε τις γαρίδες με το σκορδάκι τους στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε για 5'.
Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού, ρίχνουμε τον χυμό από το δεύτερο λεμόνι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αυτό το φαγητό είναι ακόμα νοστιμότερο την επόμενη μέρα!
Tip
Γίνεται και με κατεψυγμένες αγκινάρες, αλλά η γεύση της φρέσκιας είναι το κάτι άλλο! Αντί για γαρίδες, μπορούμε να βάλουμε καραβίδες ή και καλαμαράκια.