Follow us

Λαζάνια με Καλαμαράκια και Νηστίσιμη Μπεσαμέλ

Στη νηστεία μπορεί να μας λείψουν τα πληθωρικά πιάτα, όπως τα σουφλέ και τα ζυμαρικά φούρνου. Με μερικές αλλαγές, όμως, τα λαζάνια φούρνου θα γίνουν θαλασσινά και πεντανόστιμα.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Υλικά

1 κουτί φύλλα λαζάνια

1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα

½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 σελινόριζα ψιλοκομμένη

250 γρ. μανιτάρια λευκά σε φετάκια

1 κ.γλ. ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

φρυγανιά τριμμένη για την επιφάνεια

Για την μπεσαμέλ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

650 ml ζεστό νερό

100 ml λευκό κρασί

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει πολύ σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τη σελινόριζα μαζί με τα μανιτάρια.

Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 1'-2' να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην πιτσιλίσει η σάλτσα και σιγομαγειρεύουμε για 20'-25'.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Για την μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και το ζεστό νερό λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και στρώνουμε μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Πάνω της απλώνουμε λαζάνια. Συνεχίζουμε με στρώσεις από σάλτσα και λαζάνια, μέχρι να τελειώσει η σάλτσα, φροντίζοντας να καλύψουμε με μια στρώση λαζάνια.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40' ή μέχρι να ροδίσει ωραία η κρούστα.

Tip

Αντί για μαϊντανό, στη σάλτσα ταιριάζει πολύ και ο φρέσκος βασιλικός. Μπορούμε να βάλουμε γαρίδες ή χταποδάκι αντί για καλαμαράκια, ενώ ταιριάζει πολύ και η μαραθόριζα.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.