Υλικά
1 κουτί φύλλα λαζάνια
1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 σελινόριζα ψιλοκομμένη
250 γρ. μανιτάρια λευκά σε φετάκια
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη για την επιφάνεια
Για την μπεσαμέλ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
650 ml ζεστό νερό
100 ml λευκό κρασί
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει πολύ σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τη σελινόριζα μαζί με τα μανιτάρια.
Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 1'-2' να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην πιτσιλίσει η σάλτσα και σιγομαγειρεύουμε για 20'-25'.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Για την μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και το ζεστό νερό λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και στρώνουμε μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Πάνω της απλώνουμε λαζάνια. Συνεχίζουμε με στρώσεις από σάλτσα και λαζάνια, μέχρι να τελειώσει η σάλτσα, φροντίζοντας να καλύψουμε με μια στρώση λαζάνια.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40' ή μέχρι να ροδίσει ωραία η κρούστα.
Tip
Αντί για μαϊντανό, στη σάλτσα ταιριάζει πολύ και ο φρέσκος βασιλικός. Μπορούμε να βάλουμε γαρίδες ή χταποδάκι αντί για καλαμαράκια, ενώ ταιριάζει πολύ και η μαραθόριζα.