Υλικά
20-25 αμπελόφυλλα φρέσκα ή συντηρημένα, κομμένα σε λωρίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γρ. ρύζι νυχάκι
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα αμπελόφυλλα και το σκόρδο για 2'-3' σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι, φέρνουμε δυο βόλτες και ρίχνουμε ζεστό νερό όσο να σκεπάζει το ρύζι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και τις σταφίδες, ενώ σταδιακά και ανακατεύοντας ρίχνουμε και νερό, μέχρι να βράσει το ρύζι.
Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Όταν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το ίδιο φαγητό με γιαουρτάκι, που του ταιριάζει πολύ.
Tip
Οι νέοι μικροί Έλληνες παραγωγοί έχουν βάλει σε βαζάκια τα πιο τρυφερά και νόστιμα αμπελόφυλλα. Τα βρίσκουμε στα νεομπακάλικα, αλλά και στα σουπερμάρκετ. Προτιμήστε τα.