Υλικά
1 κιλό κοπανάκια
1 κιλό πατάτες κομμένες χοντρές κυδωνάτες
4-5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
χυμό από 2 λεμόνια
200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια
4 κ.σ. μουστάρδα
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
½ ποτήρι μπίρα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Το αλείφουμε με τη μουστάρδα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια τις πατάτες με λίγη μουστάρδα και αλατοπίπερο.
Βάζουμε στο ταψί το δεντρολίβανο στον πάτο και πάνω του το κοτόπουλο, τις πατάτες και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε ξανά ελαφρά και σκορπάμε παντού το βούτυρο.
Προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό και τον χυμό των λεμονιών. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ½ ώρα.
Αφαιρούμε μετά το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε την μπίρα, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το ζουμάκι και ψήνουμε για άλλα 40'-50', ανακατεύοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσουν καλά το κοτόπουλο και οι πατάτες.
Tip
Γίνεται και με χοιρινό, αρνάκι, κατσικάκι ή κουνελάκι. Αν η γεύση από το δεντρολίβανο σας φαίνεται έντονη, βάλτε μπόλικο φρέσκο θυμάρι ή λεμονοθύμαρο.