Υλικά
400 γρ. ρύζι αρμπόριο
250 γρ. βρασμένο αρακά
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
100 γρ. καπνιστή πανσέτα ή μπέικον ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Σοτάρετε στο βούτυρο τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπέικον ή την πανσέτα.
Σβήστε με το λευκό κρασί. Ρίξτε το ρύζι και συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Ρίξτε ένα φλιτζάνι από τον ζωμό, ανακατέψτε, αλατοπιπερώστε και αφήστε το ριζότο να βράσει μέχρι να στεγνώσει.
Ρίξτε διαδοχικά τον ζωμό σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά και περιμένοντας να στεγνώσει για να ρίξετε την επόμενη δόση. Σε 15 λεπτά περίπου το ριζότο είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Μόλις μαγειρευτεί το ριζότο και λίγο πριν το σερβίρετε, ρίξτε τον αρακά και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε.
Tip
Ιδανικές για ριζότο είναι οι ποικιλίες αρμπόριο ή καρναρόλι.