Υλικά
1 κιλό μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους)
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ματσάκι μαϊντανό
3 αβγά
2 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα (ή ένα πικάντικο καπνιστό τυρί)
αλάτι, πιπέρι
1½ φύλλο ζύμη κουρού
βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το βούτυρο και τα μανιτάρια, μέτρια κομμένα, και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μαζί με το αλάτι και το δεντρολίβανο (το μυστικό είναι να κάψουμε πολύ καλά το τηγάνι πριν βάλουμε τα μανιτάρια, αλλιώς θα μας βγουν σαν βραστά και όχι με τη νοστιμιά του σοταρισμένου, επειδή περιέχουν πολλά υγρά).
Μόλις μαραθούν τα μανιτάρια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν και αυτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Κατεβάζουμε τα μανιτάρια από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τους προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Αλείφουμε με βούτυρο την ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα. Την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και απλώνουμε ομοιόμορφα τα μανιτάρια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το τυρί και πιπέρι και περιχύνουμε τα μανιτάρια.
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Την τρώμε ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο!
Tip
Αν μια τάρτα φουσκώσει επικίνδυνα στη διάρκεια του ψησίματος, τρυπήστε τη με ένα πιρούνι και θα επανέλθει στα φυσιολογικά της.