Υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι σε πολύ ψιλά μπουκετάκια
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
4 αβγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη (ή γκούντα ή ένταμ)
100 γρ. ροκφόρ σπασμένο
μοσχοκάρυδο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
το πράσινο μέρος από 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
1 δόση σπιτική ζύμη (όπως στην τάρτα με πράσο και κιμά)
ελαιόλαδο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Βράζουμε άφθονο νερό με αλάτι και ζεματάμε το κουνουπίδι για 5' σε χαμηλή φωτιά. Το στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κουνουπίδι σε δυνατή φωτιά για 4'-5'. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά με την κρέμα, λίγο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και τα τυριά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε στη βάση και στα τοιχώματα τη ζύμη.
Τρυπάμε παντού με πιρούνι. Απλώνουμε το κουνουπίδι στον πάτο και περιχύνουμε με το μείγμα των τυριών.
Ψήνουμε για 45' ή μέχρι να ροδίσουν η επιφάνεια και η ζύμη.
Tip
Την ίδια συνταγή μπορούμε να κάνουμε και με μπρόκολο. Για πιο λεπτή γεύση, αντικαθιστούμε το μπλε τυρί με περισσότερη γραβιέρα.