Macaroni and cheese. Eν συντομία mac ’n’ cheese. Tο ενδεχομένως απόλυτο comfort food της αμερικανικής καθημερινότητας και μάλλον το πιο "ό,τι-λέει-το-όνομά-του" πιάτο που φτιάχτηκε ποτέ. Παίζει ως side dish, παίζει και ως κυρίως. Είναι οικείο, τόσο όσον αφορά το όνομα όσο και τη γεύση του. Από εκείνα τα διαολεμένα φαγητά που αν φτιαχτούν σωστά δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσεις να τρως, σε βαθμό σχεδόν εθιστικό. Ξέρεις, από αυτά που ξεκινάς για μία-δύο πιρουνιές και καταλήγεις να μην μπορείς να πάρεις ανάσα.
Για κάποιο περίεργο λόγο, στη γαστρονομική Αθήνα δεν είχε μέχρι τώρα το πεδίο δράσης που του αναλογούσε, με ελάχιστους να το τολμούν και ακόμη πιο λίγους να το φτιάχνουν ιδανικά. Ευτυχώς, μία από τις κορυφαίες εκδοχές του –αν όχι την καλύτερη που έγινε ποτέ– μπορείς να τη δοκιμάσεις στο Po’ Boys, στου Ψυρρή. Εκεί, όπου ο Βασίλης Σπόρος παρουσιάζει ένα μενού γεμάτο πιάτα που σε ταξιδεύουν γευστικά στη Νέα Ορλεάνη και στα ξακουστά μπάρμπεκιού της. Το Po’ mac ’n’ cheese είναι αυτό που εύκολα οι συντηρητικοί του φαγητού θα αποκαλούσαν "ένοχη απόλαυση" και όλοι οι υπόλοιποι από εμάς "έπος". Τσένταρ, παρμεζάνα, grana Padano, ελάχιστο blue cheese και κρέμα γάλακτος σκεπάζουν απολαυστικά τα ζυμαρικά (κοραλάκι). Όλα, μπαίνουν τελικά στο φούρνο όπου τα τυριά λιώνουν και γκρατινάρονται. Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Esquire.
Υλικά
110 γρ. ζυμαρικά κοραλάκι
30 γρ. πέστο λιαστής τομάτας (φτιάχνεται εύκολα με 20 γρ. λιαστή ντομάτα. 5 ml ελαιόλαδο, 2 γρ. ψιλό αλάτι και 3 γρ. ζάχαρη)
150 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. τσένταρ τριμμένο
80 γρ. grana Padano τριμμένη
10 γρ. blue cheese
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζεις το κοραλάκι σε καλά αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερα από τις οδηγίες του πακέτου και σουρώνεις.
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, τα 4/5 του τσένταρ, τα 3/4 της grana και όλο το blue cheese μαζί με το πέστο λιαστής τομάτας.
Σιγοβράζεις και προσαρμόζεις τη γεύση με την προσθήκη αλατιού και μαύρου πιπεριού.
Μόλις λιώσουν καλά τα τυριά, προσθέτεις το κοραλάκι και ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να δέσει το μείγμα.