Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
4 κούπες νερό
1 χούφτα άνηθο ή μάραθο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. βούτυρο
λίγο άσπρο κρασί
Για το αυγολέμονο:
2 λεμόνια
2 αυγά
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα γιουβαρλάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το λευκό κρασί και ξανά ζυμώνουμε.
Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά και στη συνέχεια πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό που βράζει.
Προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και αμέσως μετά προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Παίρνουμε την κουτάλα, και προσθέτουμε 3-5 κουταλιές από το ζεστό ζωμό πολύ αργά για να μη κόψει το αυγολέμονο, χτυπώντας το μείγμα με γρήγορες κινήσεις.
Κατόπιν, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στα γιουβαρλάκια, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις, αυξάνοντας πάλι την φωτιά.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση.