Υλικά
Για τα νιόκι
250 γρ. ρικότα
2 αυγά
20-30 γρ. Parmigiano-Reggiano, τριμμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
60 γρ. λεπτό σιμιγδάλι
130 γρ. αλεύρι (και έξτρα για το πασπάλισμα)
αλάτι kosher
Για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
30 σκελίδες σκόρδου
2 κουτιά ντοματίνια κονκασέ
2 κ.σ. σπόρους μάραθου
1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο τσίλι
βασιλικός
1 1/2 κ.σ. αλάτι kosher
Εκτέλεση
Για τα νιόκι: Ανακατεύεις τη ρικότα και Parmigiano σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις το σιμιγδάλι με το αλεύρι.
Σταδιακά ανακατεύεις το μείγμα του αλευριού με αυτό των τυριών, μέχρι να γίνει ενιαίο. Προσοχή όμως, μην τα ανακατέψεις αρκετά γιατί θα καταλήξουν να γίνουν dumplings.Το τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, φτιάχνεις τα νιόκι.
Πρόσεξε να έχουν διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστό. Αν το μείγμα είναι κολλώδες, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
Μόλις φτιάξεις τα νιόκι, φέρνεις σε βράση αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα. Βάζεις σε αυτό τα νιόκι και τα αφήνεις για περίπου μισό λεπτό, μέχρι να ανέλθουν στην επιφάνεια. Πρέπει να είναι ελαφριά και αφράτα. Αν δε σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως, βάλε τα νιόκι σε έναν ελαφρώς λαδωμένο δίσκο και άφησέ τα στο ψυγείο.
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το σκόρδο και το τσιγαρίζεις μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
Όσο μαγειρεύεται το σκόρδο, σουρώνεις τις ντομάτες σε ένα μικρό μπολ. Κρατάς όμως το χυμό τους και χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να τις συνθλίψεις.
Χρησιμοποιώντας το εξωτερικό του πιρουνιού, λιώνεις τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτεις σε αυτές τις ντομάτες, τον μάραθο και το τσίλι. Σιγοβράζεις το μείγμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 45 λεπτά.
Προσθέτεις βασιλικό και αλάτι και μαγειρεύεις για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
Αν θέλεις, προσθέτεις και μπαχαρικά της αρεσκείας σου.