Υλικά
σέσκουλα
πράσο
σπανάκι
καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
φρέσκο κρεμμυδάκι
μπρόκολο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
κουνουπίδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη και στυμμένο με το χέρι για να φύγουν τα πολλά υγρά
σκόρδο, ψιλοκομμένο
ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια και στυμμένη με το χέρι για να φύγουν τα πολλά υγρά της
άνιθο
μάραθο
δυόσμο
μαϊντανό
Για το χυλό:
75 γρ. αλεύρι λευκό μαλακό
180 ml νερό
75 γρ. καλαμποκάλευρο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι
2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνιθο
2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα σέσκουλα και το σπανάκι. Τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι μαζί με το ψιλοκομμένο πράσο και το κρεμμυδάκι φρέσκο.
Ρίχνετε 1-2 πρέζες αλάτι και τα τρίβετε, όπως σας ανέφερα πιο πάνω. Τα στύβετε καλά με τα χέρια σας.
Κόβετε και τα υπόλοιπα λαχανικά, στύβετε με τα χέρια σας τα λαχανικά εκείνα που περιέχουνε υγρά -ντομάτα, κρεμμύδι και μαζί με το μείγμα από τα σέσκουλα, το σκόρδο και τα βότανα τα βάζετε σε ένα μπολ.
Ετοιμάζετε έναν ρευστό χυλό. Ρίχνετε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύετε πολύ καλά.
Μην περιμένετε τα λαχανικά σας να είναι "πνιγμένα" στον χυλό, απεναντίας, μπορεί και να αισθανόσαστε ότι ο χυλός δεν αρκεί για την ποσότητα των λαχανικών σας. Μην φοβηθείτε, προχωρήστε άφοβα για το τηγάνισμα.
Ζεσταίνετε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά, ένα ανοξείδωτο με χοντρό πάτο ή αντικολλητικό τηγάνι και προσεκτικά ρίχνετε με την βοήθεια του άλλου σας χεριού τους κεφτέδες.
Τους πατάτε προσεκτικά για να απλώσουνε και τους αφήνετε μέχρι να ροδίσει η κάτω τους μεριά.
Τους γυρνάτε και αφού ροδίσουν και από την πλευρά αυτή, τους βγάζετε βάζοντάς τους σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται τη σάλτσα από γιαούρτι με όλα τα υλικά.
Το βάζετε στο ψυγείο και αφού ετοιμαστούν οι χορτοκεφτέδες, τους απολαμβάνετε.