Υλικά
Υλικά για 3-4 μπολάκια
500 γρ. καρότα
2 πράσα (το λευκό μέρος)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πατάτα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
1 ή 1,5 κουτ. γλ. κύμινο σκόνη
1/2 ή 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 ή 1 κουτ.γλ. κόλιανδρο (σκόνη)
1/2 λίτρο ζωμός κρέατος ή λαχανικών ( λιώνουμε έναν κύβο σε ζεστό νερό)
3-4 κουτ. σούπας λάδι
100-150 γρ. γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ομοίως καθαρίζουμε πράσα, κρεμμύδια, πατάτα, τα κόβουμε και μετά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ζεστό τον ζωμό να τα σκεπάσει, αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο την ένταση και βράζουμε για περίπου 25′. Αυτό θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντας αν μαλάκωσαν τα λαχανικά. Όπως επίσης μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε με λίγο νερό.
Αφού έχουν μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή αδειάζουμε λίγο λίγο σε ένα μούλτι και πολτοποιούμε.
Κάθε ποσότητα που πολτοποιούμε τη ρίχνουμε σε άλλο κατσαρολάκι.
Αφού έχουμε τελειώσει, βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο και το λάδι.
Αφήνουμε περίπου 5′ να πάρει μια βράση και σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Οι ποσότητες στα μπαχαρικά είναι θέμα γούστου. Αν δεν σας αρέσει το κύμινο, μπορείτε να αντικαταστήσετε με τζίντζερ (είτε σε σκόνη είτε ένα μικρό κομματάκι φρέσκο που θα το τρίψετε στον τρίφτη).