Υλικά
1 1/2 κιλό κοτόπουλο μερίδες (από ολόκληρο κοτόπουλο ή το μέρος που προτιμάμε)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
500 γρ. ντομάτες στο ρεντέ ή κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
10-15 κόκκους μπαχάρι
1 κύβο κοτόπουλου
4 γεμάτες κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή κόκκινο κρασί
πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μερίδες από το κοτόπουλο. Σκουπίζουμε να φύγουν όποια υγρά έχει από το πλύσιμο.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και στη συνέχεια τις τσιγαρίζουμε στο βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει σβήνουμε με το κονιάκ και "ξύνουμε" καλά τον πάτο να ξεκολλήσουν όσα κρεατάκια και πετσούλες έχουν κολλήσει από το τσιγάρισμα.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα να σκεπάζει το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, μακαρόνια με μπόλικο κεφαλοτύρι.