Υλικά
1 φλιτζ. ξινό τραχανά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο αγελάδος
1 ζωμό κότας ή λαχανικών
1 φλιτζ. χοντροτριμμένη φέτα
πιπέρι
προαιρετικά, χωριάτικο λουκάνικο σε ροδέλες, σοταρισμένο από πριν στο τηγάνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον τραχανά, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε 4-5 φλιτζ. νερό ζεστό και τον ζωμό. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20' περίπου, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.
Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας για ακόμα 1' το μαγείρεμα, μέχρι να λιώσει η φέτα.
Σερβίρουμε τον τραχανά με μερικές ροδέλες λουκάνικο, μπόλικο πιπέρι ή, ακόμα καλύτερα, μπούκοβο.
Tip
Αν προτιμάμε τον τραχανά κόκκινο, προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ στο μαγείρεμα.