Υλικά
4 μεγάλα παντζάρια ωμά, ξεφλουδισμένα, σε κυβάκια
1 μικρή πατάτα σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
τριμμένο γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
4 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από ½ λεμόνι
2 κ.σ. ξίδι
μαϊντανό ψιλοκομμένο, γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο & γλυκιά πάπρικα για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα παντζάρια, την πατάτα, το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το γαρίφαλο. Το καλό σοτάρισμα των λαχανικών είναι το μυστικό της νοστιμιάς σε αυτή τη σούπα, αφού έτσι ενώνονται οι γεύσεις και αποφεύγουμε το νερουλό αποτέλεσμα.
Σβήνουμε με νερό, όσο να σκεπάζει τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30'.
Πολτοποιούμε τη σούπα, προσθέτουμε το ξίδι και το λεμόνι και σερβίρουμε με το γιαούρτι, την πάπρικα και τον μαϊντανό.
Tip
Τα έτοιμα συσκευασμένα παντζάρια του σούπερ μάρκετ ετοιμάζουν αυτή τη σούπα μέσα σε λίγα λεπτά.