Υλικά
Για το μπολ:
μισό καρπούζι (μικρό), άδειο στο εσωτερικό του (θα χρησιμεύσει ως μπολ για τη σαλάτα)
1/2 φλιτζάνι ψίχα καρπουζιού
1 ξεφλουδισμένη ντομάτα
10 φύλλα κόκκινου βασιλικού
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
Για την vinaigrette:
12 μεζούρες ντοματόξυδο
12 μεζούρες ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πάστα δαμάσκηνου
2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
ξύσμα από δύο λεμόνια και ένα πορτοκάλι
Για τις πίκλες
8 φλιτζάνια κόκκινο ξύδι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ροζ πιπέρι
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 στικ κανέλας
10 καρπούς κάρδαμου
Εκτέλεση
Το πιο χρονοβόρο μέρος της συνταγής είναι οι πίκλες. Ξεκινάς ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά, αφήνοντας το μίγμα να πάρει βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη.
Αμέσως μόλις συμβεί αυτό, βάζεις το καρπούζι, για λίγα λεπτά. Βγάζεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει.
Ακολουθεί η vinaigrette, όπου απλά ανακατεύεις όλα τα υλικά της.
Τοποθετείς το καρπούζι μαζί με την vinaigrette σε ένα μπολ μαζί με αλάτι και τσίλι σε σκόνη.
Κόβεις την ντομάτα σε κομμάτια και την βάζεις εντός του σκαμμένου καρπουζιού. Έπειτα προσθέτεις και τα υπόλοιπα.
Γαρνίρεις με τα φύλλα βασιλικού και προσθέτεις όσο αλάτι και τσίλι σε σκόνη επιθυμείς.