Υλικά
8 αγκινάρες
1 λεμόνι
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γρ. ζαμπόν σε φέτες
2/3 από 400 γρ. σφολιάτα (2 φύλλα)
λίγο νερό
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα:
1 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά
1 1/2 κ.σ. αλεύρι
1 1/2 φλ. γάλα
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και βάζουμε λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Τις σοτάρουμε στο βούτυρο ή τη μαργαρίνη μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ανακατεύοντας όλα τα υλικά με τον αυγοδάρτη να μην σβολιάσει.
Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το ανοίγουμε με τον πλάστη για να το λεπτύνουμε λίγο και το στρώνουμε σε ένα πυρέξ (το φύλλο θα πρέπει να προεξέχει στα πλάγια).
Τοποθετούμε τις φέτες του ζαμπόν, μια στρώση μπεσαμέλ, τις αγκινάρες και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και ενώνουμε τις άκρες με εκείνες του κάτω φύλλου που προεξέχουν για να κλείσουμε τα υλικά μας.
Χτυπάμε ένα αυγό και αλείφουμε το πάνω φύλλο για να κάνει κρούστα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.