Υλικά
12-15 ντομάτες, πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή ό,τι μας αρέσει • λάδι
200 γρ. ρύζι
2-4 κρεμμύδια ξερά
2-4 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο και μάραθο ή άνηθο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
πατάτες
αλάτι
πιπέρι
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε. Κρατάμε την ψίχα.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
Ψιλοκόβουμε την ψίχα από όλα τα λαχανικά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και το μάραθο.
Τα αδειάζουμε όλα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε λίγο λάδι, λίγο νερό, το ρύζι και αλατοπίπερο.
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το πόσο ζουμερές ήταν οι ντομάτες μας.
Βάλτε μέχρι να φαίνεται κάπως ζουμερό.
Αν πάλι φοβόμαστε πως δε θα βράσει το ρύζι, βάζουμε όλο το μείγμα σε κατσαρόλα και το βράζουμε λιγάκι. Τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε από πάνω λάδι και τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά.
Προσέχουμε να μην τα γεμίσουμε μέχρι επάνω, να αφήσουμε λίγο χώρο, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε.
Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, ρίχνουμε στο ταψί και λίγο έξτρα χυμό ντομάτας.
Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.