Follow us

Κέικ με Μανιτάρια, Προσούτο και Παρμεζάνα

Ένα κέικ που μοσχοβολά Μεσόγειο, γι' αυτό μην τσιγκουνευτείτε το θυμάρι.

ΚΕΙΚ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Υλικά

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

100 γρ. προσούτο ψιλοκομμένο

60 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι

5-6 κλωναράκια θυμάρι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 αβγά και 1 κρόκο επιπλέον

½ κ.γλ. ζάχαρη

2 κ.σ. χλιαρό γάλα

200 γρ. λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο για τη φόρμα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα μανιτάρια μαζί με το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν. (Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα αποξηραμένα μανιτάρια, που θα μουλιάσουμε σε 1 φλιτζ. ζεστό νερό.

Στη συνέχεια αυτό το νερό θα το χρησιμοποιήσουμε στο ζύμωμα.)

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, αρκετά αραιή.

Προσθέτουμε τα 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα, τα τυριά, τις ελιές, το προσούτο και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.

Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, μεταφέρουμε το μίγμα και του δίνουμε σχήμα ώστε να καλύπτει ομοιόμορφα τη φόρμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε το κέικ με τον κρόκο του αβγού και το ψήνουμε για 1 ώρα.

Μόλις κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε.

Tip

Αν δεν έχουμε προσούτο, βάζουμε κάποιο άλλο αλλαντικό με έντονη γεύση. Από τυριά, βάζουμε όποια αγαπάμε.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.