Υλικά
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. προσούτο ψιλοκομμένο
60 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι
5-6 κλωναράκια θυμάρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 αβγά και 1 κρόκο επιπλέον
½ κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. χλιαρό γάλα
200 γρ. λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για τη φόρμα
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα μανιτάρια μαζί με το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. (Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα αποξηραμένα μανιτάρια, που θα μουλιάσουμε σε 1 φλιτζ. ζεστό νερό.
Στη συνέχεια αυτό το νερό θα το χρησιμοποιήσουμε στο ζύμωμα.)
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, αρκετά αραιή.
Προσθέτουμε τα 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα, τα τυριά, τις ελιές, το προσούτο και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.
Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, μεταφέρουμε το μίγμα και του δίνουμε σχήμα ώστε να καλύπτει ομοιόμορφα τη φόρμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε το κέικ με τον κρόκο του αβγού και το ψήνουμε για 1 ώρα.
Μόλις κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε.
Tip
Αν δεν έχουμε προσούτο, βάζουμε κάποιο άλλο αλλαντικό με έντονη γεύση. Από τυριά, βάζουμε όποια αγαπάμε.