Υλικά
Υλικά για 5 άτομα
10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
250 γρ. φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο
3 αβγά
500 γρ. ανθότυρο
12 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, στην άκρη του κουταλιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
3 κ.σ. τριμμένο κίτρινο τυρί για την κρούστα
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για σουφλέ, αυτή με τα ψηλά τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλάτι το σπανάκι μέχρι να μαραθεί.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε ένα μπολ το ανθότυρο και μόλις διαλυθεί προσθέτουμε τα αβγά. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τις ελιές, τον βασιλικό ή τον μαϊντανό, λίγο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε στο μίγμα το σπανάκι και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε με κουτάλι με απαλές κινήσεις.
Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Τρώγεται ωραιότατα σαν πρώτο πιάτο, αλλά μπορούμε να το σερβίρουμε και σαν κυρίως, μαζί με μια πράσινη σαλάτα και φρεσκοψημένο ψωμί. Πολύ ωραία ταιριάζει και με αβγά τηγανητά.
Tip
Βάζουμε όποιο μυρωδικό μάς αρέσει, όπως ρίγανη, ξερή ή φρέσκια, ή θυμάρι. Για να ξεφορμάρουμε εύκολα το σουφλέ, στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος.