Υλικά
Υλικά για 4-5 άτομα
3 μεγάλα πράσα σε ροδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα τριμμένη
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ. ανθότυρο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κατσικίσιο ή αγελαδινό βούτυρο & λίγο ακόμα για το ταψί
400 γρ. καλαμποκάλευρο
150 γρ. φρέσκο γάλα
2 αβγά χτυπημένα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή ξερή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι
φρυγανιά για το πασπάλισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα πράσα, αφού τα αλατίσουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε ½ λίτρο νερό και μόλις το αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Μόλις κρυώσει, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Προσθέτουμε στον χυλό τα τυριά, τα μυρωδικά, πιπέρι και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα πράσα και απλώνουμε το μίγμα στο ταψί.
Ισιώνουμε την επιφάνεια, την πασπαλίζουμε με φρυγανιά και απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 40'-45', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Ωραίο συνοδευτικό σε κρέατα ή ψητό κοτόπουλο.
Tip
H ίδια συνταγή είναι ιδανική για τυρόπιτα χωρίς φύλλο: παραλείπουμε το πράσο, βάζουμε ένα μίγμα από όσα τυριά θέλουμε και ψήνουμε σε χαμηλό ταψί.