Follow us

Το Παραδοσιακό Ελιόψωμο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο παραδοσιακό ελιόψωμο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΙΟΨΩΜΟ

Υλικά

1 κιλό κρεμμύδια κομμένα όπως στη χωριάτικη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι (½ για όλες τις χρήσεις, ½ ολικής άλεσης)

1 φακελάκι ξηρή ή νωπή μαγιά

1 κ.γλ. αλάτι

1 φλιτζ. λάδι

περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό

ελιές θρούμπες κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι

1 κ.σ. ρίγανη

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.

Αλατίζουμε.

Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές και τη ρίγανη και ανακατεύουμε (η θρούμπα είναι η ελιά που ταιριάζει περισσότερο, καμία σχέση με τις Καλαμών ή τις πράσινες, ταιριάζουν όμως όλα τα αρωματικά: θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα, ξερός βασιλικός, ακόμα και οποιοδήποτε μίγμα μπαχαρικών ή λίγη καυτερή πάπρικα).

Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και 1 κ.γλ. αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας.

Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, την ξαναπλάθουμε και την ανοίγουμε με το χέρι μας.

Ρίχνουμε το μίγμα από ελιές και κρεμμύδι και την ξαναπλάθουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, με ύψος περίπου 3 εκατοστά. Iδανικό γι' αυτή τη δόση, αλλά και αυτό που ψήνει καλύτερα, είναι το αλουμινένιο ταψάκι, όπως αυτά του ζαχαροπλαστείου με τα σιροπιαστά γλυκά.

Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε.

Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και το ψήνουμε για 45' περίπου στους 160°C, σε ζεστό φούρνο.

Tip

Μπορούμε να γεμίσουμε το ψωμί μας με σπανάκι, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και άνηθο. Προσθέτουμε τα χόρτα στη δεύτερη φάση, αφού πρώτα τα τρίψουμε με τα χέρια μας σε ένα σουρωτήρι, με αλάτι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.

Επίσης...

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ψωµί Σπιτικό Πολύσπορο

Η συνταγή για σπιτικό πολύσπορο ψωμί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψωµί µε Μαγιά

Η συνταγή για ψωμί με μαγιά.

Ψωµί µε Μέλι και Μπίρα

Πώς θα φτιάξεις ψωμί με μέλι και μπίρα.

Ψωµί Σπιτικό

Η συνταγή για το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί.

Ψωµί Χωριάτικο

Η συνταγή για χωριάτικο ψωμί.

Κιµαδοφέτες

Η συνταγή για κιμαδόφετες.

Λιόψωµο Μάνης

Η συνταγή για λιόψωμο Μάνης.

Λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας

Η συνταγή για λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.

Γρήγορο Σταφιδόψωμο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και γρήγορο σταφιδόψωμο.

"Πίτσα" με Ψωμί, Ντομάτα και Μανούρι

Ένας απίστευτος συνδυασμός από ωμή και ψημένη ντομάτα, τηγανητό σκόρδο και μανούρι πάνω σε μια τραγανή βάση από ψημένο μπαγιάτικο ψωμί.

Πίτσα χωρίς Ενοχές

Αν δοκιμάσετε τη νοστιμιά τους, μπορεί και να απαρνηθείτε για πάντα την κανονική πίτσα.