Υλικά
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξηρή ή νωπή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό
6 φέτες παστουρμά καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ρίγανη
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας.
Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέτουμε τον παστουρμά με τη ρίγανη, διπλώνουμε και την ξαναπλάθουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, ύψους περίπου 3 εκατοστών.
Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε.
Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και μετά το ψήνουμε για 45' περίπου στους 160°C, σε ζεστό φούρνο.
Tip
Όλα τα αρωματικά ταιριάζουν: θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα, ξερός βασιλικός, οποιοδήποτε μίγμα μπαχαρικών ή και λίγη καυτερή πάπρικα. Για πιο έντονη γεύση του παστουρμά, δεν καθαρίζουμε το εξωτερικό περίβλημα.